Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ...


«Είμαι ελεύθερος σκλάβος. Σηκώνομαι από τις 8.00, θα πάω να τρέξω να πουλήσω το βιβλίο μου και έχω και κυνηγητά. Λέω πολλές φορές: Αν θα φύγω πικραμένος ποιος θα είναι τάχα ο φταίχτης; Εγώ που κατρακύλησα μες στης βρωμιάς τον βούρκο; Ποιος φταίει, ποιος;»

_Νικο ολοι εμεις φταιμε που δεν καναμε τιποτα για ν'αλλαξουμε αυτον εδω τον κοσμο,εναν κοσμο που βουλιαζει χωρις αξιες,οραματα,και κινητρα μεσα σε ενα αρρωστημενο συστημα που ο ιδιος δημιουργησε.

Για τον Νικο..

Απεραντες σκεψεις μοναξιας
γεμιζαν την ψυχη με μια βροχη σαν απο αιμα..
Τα ματια μου ειχαν χαθει πια
δεν μπορεσα ποτε να δω και παλι τον ηλιο,το ασημι φως του φεγγαριου
μονο με την ψυχη ταξιδευα,αγναντευα τα ηλιοβασιλεματα,τα χαρωπα προσωπα ανυποψιαστων ανθρωπων,τα φτερουγισματα των πουλιων..και καπου εκει παντα γυριζαν οι μαυρες σκεψεις και μου χαλουσαν αυτο αναπολημα..αυτο το προσκαιρο ονειρεμα..
Οι πετρινοι τοιχοι της φυλακης,εγιναν φιλοι που εμειναν μαζι μου στα κρυα βραδια των χειμωνων,καθως ψαχουλευα ξανα στις σκεψεις μου μηπως και βρω καποια λευκη.
Στα ονειρα μου...ποια ονειρα δηλαδη,στους εφιαλτες μου εβλεπα ξανα και ξανα τις ιδιες σκηνες..
Καποτες ελεγα ποιος θα μπορουσε να θλιψει μια ψυχη σαν την δικη μου.
ποιος? "ανθρωποι"ισως ανημποροι να δουν τα απεραντα και τα βαθυτερα,να διαβαζουν τις ψυχες των αλλων να ξερουν ν'άγαπουν.
"Ανθρωποι" που κρινουν μονον απο το τελικο αποτελεσμα μιας πραξης,χωρις να ενδοσκοπουν τις αιτιες..
Μηπως τελικα τα πενιχρα μυαλα σας δεν μπορουν να δεχθουν την συγγνωμη,την μεταμελεια πραξεων που πισω τους εκρυβαν μια πραγματικοτητα διαφορετικη απο αυτοι που τ'αυτια σας ηθελαν ν'ακουσουν??
Μηπως τελικα το συστημα που υπηρετειτε εχει καποια αξια που εγω δεν μπορω να δω??
Θα μου πειτε ενας αγραμματος,ενα αγριμι που η ιδια η κοινωνια επλασε εχει απαιτηση να δει την οποιαδηποτε αξια οποιουδηποτε συστηματος??
Και ομως οι δικες μου αξιες δεν εχουν καμμια ομοιοτητα με τις δικες σας..
Ματαιο να σας δωσει καποιος να καταλαβετε πως η ηθικη,και οι ηθικες αξιες αυτες που μας κανουν να εχουμε αξιοπρεπεια,να μυριζουμε ανθρωπια,να εχουμε μπεσα ειναι πανω απο νομους,επιταγες,και τσιτατα..
Πως μπορω να πεισω εσας πουν ειστε βουτηγμενοι στην ματαιοδοξια,και στην υπεροψια.
Τωρα πια μπορω ησυχα να σας χαιρετησω ολους εσας τους τελειους ιδεολογους και να σας αφησω στην τυφλα της σιγουριας σας χαμενοι στα αδιεξοδα σας να ψαχνετε παντου για λυσεις μα  λυσεις δεν υπαρχουν πουθενα..πικρη η αληθεια και δεν μπορειτε να την αντεξετε..Εγω δεν μπορω να σας δωσω εξηγησεις,το μονο που επεδιωκα ηταν να κανω πραγματα για να αισθανομαι οτι ζω καλυτερα,ανεκτα,οτι κανω κι εγω επιτελους κατι στην ζωη μου.κι ομως ακομη κι αυτο σας ενοχλουσε.Φευγοντας για το μεγαλο ταξιδι θα παρω μαζι μου και θα φυλαξω την αγαπη των αγνων ανθρωπων,αυτων που μου εδιναν το χερι,αυτοι που μου χαριζαν ενα χαμογελο δινιντας μου ελπιδα,κι ομως ανθρωποι υπαρχουν αλλα ειναι λιγοι δυστυχως μα υπαρχουν.
Τωρα ας αφησω την απουσια μου μαζι με την σιωπη μου να δημιουργει την εικονα μου και να την παρουσιαζει σε καθε περαστικο..Ειναι ευγενικη και δεν μπορει κανεις μα κανεις να την βλαψει..!!!!

                                                         ΝΟΣΤΟΣ.

6 σχόλια:

D.Angel είπε...

Πιστεύω πως πάντα θα τον βλέπω
σ εκείνο το στενό που πούλαγε τα
βιβλία του! Ακόμα και τώρα....
Καλό του ταξίδι

Φιλιά πολλά Νοστε μου
Καλή Κυριακή

zoyzoy είπε...

Είναι συγκλονιστικό να μαθαίνεις ότι είχε 4μέρες ολόκληρες να βάλει μπουκιά στο στόμα.
Στεκόταν περήφανος πάνω απ'τα βιβλία του περιμένοντας εκείνους που θα αγόραζαν, δεν ζητούσε ελεημοσύνη!
Δεν του άξιζε τόση μοναξιά και τέτοιο τέλος άνθρωπος ήταν και 'κεινος και είχε δικαίωμα στην κοινωνία αυτή!

Καλή εβδομάδα εύχομαι!

Νimertis είπε...

Χαίρομαι για την ανάρτηση τούτη... παρότι είμαι επιφυλακτικός και προσεχτικός σε περιπτώσεις όπου έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, για τον Κοεμτζή υπήρξαν πολλά και σημαντικά 'ελαφρυντικά'... ολόκληρη η κοσμοθεώρησή του... βούτηξε στη πιο μαύρη στιγμή του χρόνου και του τόπου... σε μια συνάντηση μοιραίων συντεταγμένων... πλήρωσε ακριβά κι όμως, το σύστημα δεν έπαψε να τον κυνηγάει ποτέ... δεν έπαψε να τον τσακίζει με κάθε ευκαιρία... έφυγε περήφανος παρότι ενδεής... μόνο στα υλικά... όχι στα ψυχικά... Καλό του ταξίδι...

NOSTOS είπε...

Αγγελάκι μου η παρουσία του τα τελευταία χρόνια η παρουσία του εκεί ήταν ιδιαίτερη.Θυμάμαι όταν πηγαίναμε βόλτα στο Μοναστηράκι πάντα πέρναγα από το πόστο του πιάναμε κουβέντα για λίγο,και κάθε φορά είχα την αίσθηση της αξιοπρέπειας που σου μετέδιδε αυτός ο άνθρωπος..Πάντα η μορφή του θα πλανάται εκεί.

NOSTOS είπε...

Ζουζου μου ακριβώς όπως τα λές είναι.."δεν ζητούσε ελεημοσύνη"...Προσπαθούσε πάντα με υπερήφανος να βγάλει το ψωμί του χωρίς να ενοχλεί.Η κοινωνία καί το σύστημα πάντα το διαφορετικό το βάζει στο περιθώριο.Το σύστημα γιατί ενοχλείται,και η κοινωνία απο ρατσισμό και καθωσπρεπισμό..καλό σου βράδυ.

NOSTOS είπε...

Καλέ μου φίλε nimertis σε ευχαριστώ κατ'αρχήν για το σχόλιο σου εδώ.Καποια πράγματα στην ζωή μας δεν συμβαίνουν τυχαία..Ο Νίκος αφαίρεσε την ζωή τριών ανθρώπων,παρ'ολα αυτά όμως έτυχε της συμπάθειας πολλών απλοικών ανθρώπων,δεν είναι τυχαίο ότι οι πιό πολλοί φίλοι πού είχε ήταν μετά την αποφυλάκισή του,αυτό εμένα μου δείχνει την αποδοχή που είχε.Μέσα από την ανάρτησή μου αυτή προσπάθησα να ενδοσκοπήσω ποιός ήταν τελικά ο ηθικός αυτουργός αυτής της πράξης.Ο Νίκος κυνηγήθηκε και προκλήθηκε ανελέητα απο το σύστημα..ακόμη και τα τελευταία χρόνια τον κυνηγούσαν.Δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις προκλήσεις καί απάντησε με τον τρόπο που βόλευε το ίδιο το σύστημα,κι εκεί ήταν καί το μοιραίο λάθος του.Εφυγε μόνος καί αυτό είναι απαξιωτικό για τον κάθε έναν από εμάς,για την ίδια την κοινωνία αν θές που βουλιάζει μέσα στην νιρβάνα της.Καλό σου βράδυ καλέ μου φίλε.