Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

ΛΙΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ-Επάγγελμα Πόρνη

Δεν πουλώ ύφος, στυλ, λογοτεχνία. Δεν γράφω διηγήματα. Καταθέτω γεγονότα και συμπτώματα της εποχής που ζω. Όλα όσα γράφω συνέβησαν. Σε μένα ή σε άλλους. Χρόνια τώρα σπαταλιέμαι, παρακολουθώντας όλα κι όλους. Η ζωή περνά από μέσα μου, με διαποτίζει με την ασκήμια της, με γεμίζει λύσσα με την αδικία της την οργανωμένη, με ταπεινώνει με την ανημποριά μου ν’ αντιδράσω, να επαναστατήσω αποτελεσματικά, να υπερασπιστώ το μαζικό μας εξευτελισμό. Αν ξαναγινόμουν είκοσι χρόνων θα ξεκινούσα από τις κορφές των βουνών, αντάρτης, ληστής, πειρατής, ν’ ανοίξω τα μάτια εκείνων που δέχονται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα τους, όσο και κείνων που εθελοτυφλούν. Όχι, η επανάστασή μου δε θα στρεφόταν κατά του καταστημένου και του συστήματός του, αλλά εναντίον εκείνων που το ανέχονται. Θα σκότωνα, θα τσάκιζα την κακομοιριά, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη. Η γη έτσι κι αλλιώς δε χωρά άλλους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Όπως δε χωρά άλλα φερέφωνα προκάτ επανάστασης. Η ζωή γίνηκε πια πάρα πολύ απάνθρωπη για να την καλουπώνουμε σε σχήματα, δε μας ανήκει καν, όπως δε μας ανήκει τίποτα, από τη γη που κατοικούμε ως τα πρόσωπά μας. Όταν ο κάθε τυχάρπαστος, ο κάθε τιποτένιος, μπορεί να μάς δέσει πάνω σε μια καρέκλα, σ’ έναν πάγκο ή σ’ ένα κρεβάτι, να μάς φτύσει, να μάς μαστιγώσει, να μάς βιάσει. Το Σύστημα αποχαλινωμένο καλλιεργεί σκόπιμα την ασυνειδησία, την αγριότητα, το χάος, καταλύοντας το σεβασμό για τον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν άφησε τίποτα ανεκμετάλλευτο, από το “χάσμα των γενιών” που αποκόβει τους ανθρώπους μεταξύ τους και ετοιμάζει τους αυριανούς παιδιά-καταδότες του Χίτλερ, ως την κατάργηση της οικογένειας. Ο άνθρωπος βγαίνει στο σφυρί. Για να μη βρίσκει το Σύστημα καμιά αντίδραση και να μπορέσει αύριο να βγάλει ελεύθερα στο σφυρί και τις πατρίδες. Ο Παπαδόπουλος ήταν μια δοκιμή και στον ευρωπαϊκό χώρο, κατά το σύστημα των χιλιάδων πειραμάτων που πραγματοποιούνται σ’ όλες τις περιοχές του πλανήτη. Η συνταγή είναι πια κοινή: Όταν ένας λαός σηκώσει κεφάλι κατά του κυβερνήτη του, εκπρόσωπου του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, βρείτε έναν αλήτη και αναθέστε του να περάσει χειροπέδες σ’ αυτό το λαό. Κι αφήστε τον να εξουθενωθεί. Το πιθανότερο είναι να συνηθίσει και να ζήσει εξουδετερωμένος από τριάντα μέχρι σαράντα χρόνια, όπως συνέβη στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Επειδή όμως οι καιροί αλλάζουν, τα πράματα πάνε γρηγορότερα, η συνταγή τροποποιήθηκε. Πάρτε τα κλειδιά από τον αλήτη, δώστε τα στον παλιό κυβερνήτη και στείλτε τον να ξεκλειδώσει τις χειροπέδες. Ο λαός θα του γλείφει τα χέρια, βλέποντάς τον σαν ελευθερωτή του. Γι’ αυτό και μεις, τα σύγχρονα πειραματόζωα, οφείλουμε να χρησιμοποιούμε πάντα τον όρο π.Χ., που θα σημαίνει τώρα πια “προ Χούντας”, και μ.Χ., “μετά τη Χούντα”. Γιατί το πείραμα πέτυχε και δεν πρέπει να το λησμονούμε ούτε στιγμή. Η Ελλάδα εκδίδεται, συνειδητά και ασύνειδα. Κι ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανένας.
  ΛΙΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ                          Οκτωβρης 1978 μ.χ
 
Επίκαιρη και πολύ σκληρή προφητική η αλήθεια της Λιλής Ζωγράφου."
Η Ελλάδα εκδίδεται, συνειδητά και ασύνειδα. Κι ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανένας."12 σχόλια:

SpIrToKoYto είπε...

χωρίς σχόλιο από τη πλευρά μου...
θα το θεωρούσα αναίδεια να σχολιάσω αυτή τη μορφή και το λόγο της...

nimertis είπε...

συγχαρητήρια φίλε... εξαιρετική και όντως πιο επίκαιρη από ποτέ, αιχμηρή και διατρητική η φωνή της Λ.Ζ. Δυνατή ανάρτηση! την καλησπέρα μου!

NOSTOS είπε...

Σπιρτοκουτάκι μου,είναι στιγμές που οι λέξεις φράσεις,και νοήματα μας επιβάλουν να είμαστε σιωπηροί μάρτυρες,τι άλλο να πούμε χωρίς ν'αδικήσουμε?

NOSTOS είπε...

Καλέ μου φίλε nimertis ας αφυπνιστούμε και ας αφυπνίσουμε,μέσα από σκέψεις και κείμενα ανθρώπων που με το πνεύμα τους προάγουν τις ανθρώπινες αξίες και ηθικές.Καλό βράδυ να έχεις κι ευχαριστώ για το πέρασμά σου από εδώ.

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

απόλυτα μ' εκφράζει το κείμενο-αλήθειας της Λ.Ζ.

το ερώτημα παραμένει: εμείς τι κάνουμε;
τέτοιος λαός - τέτοια κυβέρνηση!

καλή σου νύχτα!

stella είπε...

Κι ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανένας.
......Τι να γραψω για μια αναρτηση που τα λέει όλα???!!!!!Λιλη Ζωγράφου υπέροχη!!!!!!!

meggie είπε...

κι άλλο ουρλιαχτό εδώ

δεν ξέρω ποιό είναι πιο δυνατό
ξέρω μόνο πόσοι ένοχοι υπάρχουν

zoyzoy είπε...

Υπέροχο κείμενο εκφράζει όλη την πραγματικότητα της εποχής με τις κατάλληλες φράσεις για να ξυπνά κοιμισμένους πολίτες!

NOSTOS είπε...

Λυχναράκι..ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα,ότι δεν κάνουμε τίποτα η σχεδόν τίποτα και δεν ξέρω το γιατί,απλά νοιώθω και βλέπω ανθρώπους φοβισμένους ανήμπορους ν'αντιδράσουν.
Ελπίζω να ξυπνήσουμε όλοι μας και σύντομα διότι με την παθητική μας στάση δίνουμε το δικαίωμα να υποστούμε τα χειρότερα.Καλό βράδυ να έχεις.

NOSTOS είπε...

stella..Ακριβώς ούτε ένας αθώος..ανεύθυνος κανένας και πρώτοι πρώτοι εμείς που με την ανοχή μας αφήσαμε τόσα χρόνια να ορίζουν τις τύχες μας ανίκανοι και απατεώνες πολιτικοί.Καλό σου βράδυ.

NOSTOS είπε...

meggie..όσο πιο πολλά ουρλιαχτά τόσο πιο δυνατά και πιο μακριά ακουγόμαστε.
Ενοχοι υπάρχουν πολλοί,μα τιμωρία καμμιά..!!!
Καλό βράδυ και σε σένα.

NOSTOS είπε...

zoyzoy αν οι πιο πολλοί δεν έμεναν καθηλωμένοι μπροστά σε ένα χαζοκούτι να τους έκαναν πλύση εγκεφάλου απο το πρωί μέχρι το βράδυ,άνοιγαν και κανένα βιβλίο τότε δεν θα μιλούσαμε για κοιμισμένους πολίτες,αλλά για ενεργούς πολίτες..η γνώση φέρνει τον προβληματισμό και αυτός την αφύπνιση.Καλό βράδυ να έχεις.