Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Εμ.Ροιδης...συγχρονος οσο ποτε...

  Ο Εμ.Ροιδης ειναι γαι μενα ενας δασκαλος,ενας σοφος οπου τα λογια του,οι σκεψεις του,ο τροπος που εκφερει τον λογο του ειναι μοναδικα.
Τα κειμενα του πολλες φορες ενοχλουσαν τους κυβερνωντες μα πιο πολυ το εκκλησιαστικο κατεστημενο,το ειδος του Ανθιμου ενδημουσε και τοτε στην Ελληνικη επικτρατεια.Θελω εδω να σας παραθεσω μερικα απο τα ευφυολογηματα του και οπως θα δειτε 150 χρονια μετα ειναι επικαιρα οσο ποτε.

«Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται, διότι εκεί υπάρχουσιν άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν, αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία, μεθ' ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα, να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.»


(Μιλώντας περί πολιτικής)
«... μόνη αυτή έχει το προνόμιον να ελκύη την αμέριστον προσοχήν και να εξεγείρη το ενδιαφέρον πάντων των Ελλήνων, διότι μόνον αυτή δύναται να πορίσει δημοτικότητα, δύναμιν, υπόληψιν, βαρύτητα και σημασίαν και εις αυτά τα μηδενικά...


«Αι αόρισται και αστήρικτοι διαμαρτυρήσεις εν ονόματι της «ηθικής», «ηθικότητος», «ηθικοποιήσεως» ή όπως άλλως καλούσι το πράγμα αι ημέτεραι εφημερίδες, ου μόνον δε σημαίνουσι τίποτε, αλλά και ενθυμίζουσι την φράσιν του Άγγλου ποιητού, καθ' ον «μόνον οι ανήθικοι ομιλούσι περί ηθικής»»



«Βαρύ οπωσδήποτε αποβαίνει το θέαμα ολοκλήρου της Ελλάδος μεταβαλλομένης εις λιβάδιον κομματικής κτηνοτροφίας.»

«Το μόνον πράγμα, όπερ δεν κατώρθωσαν ακόμη να χαλάσωσιν οι πολιτικοί της Ελλάδος, είναι αι ωραίαι χειμεριναί ημέραι.»

«Διαφέρουσα πάντων των άλλων ευρωπαϊκών εθνών η Ελλάς δύναται να εξομοιωθεί κατά τούτον προς Αμερικήν. Τα πάντα εν αυτή είναι χθεσινά.»





Φιλοι και φιλες τα σχολια δικα σας...


Δεν υπάρχουν σχόλια: