Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Aποσπασμα απο το βιβλιο....του Χρηστου Μπρατακου πρωην αστυφυλακα των ΜΑΤ

Ημι-αυτοβιογραφικές αφηγήσεις ενός ΜΑΤατζή της πρώτης «σειράς» των ΜΑΤ, που εγκατέλειψε την υπηρεσία μετά τα επεισόδια με δυο νεκρούς του Πολυτεχνείου του 1980.

Ο Χρήστος Μπρατάκος γεννήθηκε στο Περιστέρι το 1956. Σε ηλικία δεκαοκτώ χρόνων κατατάσσεται στην Αστυνομία και υπηρετεί στο ΙΖ' Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου. Μετατίθεται στα ΜΑΤ στην ηλικία των είκοσι. Το 1980 υποβάλλει την παραίτηση του.

Το βιβλίο αναφέρεται σε υπαρκτά πρόσωπα και σε πραγματικά γεγονότα τα οποία διαδραματίσθηκαν από τον Μάιο του 1975 εώς τον Απρίλιο του 1981. Γράφτηκε το 1982, αλλά δεν κυκλοφόρησε για διάφορους λόγους. Mια μαρτυρία μοναδική ενός ανθρώπου που, έχοντας ζήσει την «εξουσία των πεζοδρομίων» και τα παρασκήνια της, επέλεξε την παραίτηση.

--------------------

«Μετά τις άγριες δολοφονίες των αξιωματικών μας, το Σώμα έχασε άντρες ικανούς, που ήξεραν τη δουλειά τους και αγαπούσαν την Υπηρεσία. Εσείς θα συνεχίσετε το δύσκολο και επίπονο έργο τους για να μη γίνει αισθητή η απουσία τους. Σε τρεις μέρες έχουμε το Πολυτεχνείο, πρέπει λοιπόν να εντείνουμε όλοι την προσοχή μας για να περάσει αυτός ο μπελάς. Έχουμε πληροφορίες πώς τά κουμμούνια θα οδηγήσουν την πορεία στην πρεσβεία τών ΗΠΑ. Λογαριάζουν βέβαια χωρίς τόν ξενοδόχο και ο ξενοδόχος ρίχνει πολύ ξύλο (ακούγονται γέλια). Πάει αυτό.

Κάτι άλλο τώρα: απαιτώ από σας να προσέχετε με ποιες τα φτιάχνετε, γιατί πολλές τσούλες έρχονται και ενοχλούν την Υπηρεσία. Πρέπει και μπορείτε να κάνετε παρέα με καλό κύκλο, να πηγαίνετε σε καλά μαγαζιά να ψωνίζετε, να πίνετε τον καφέ σας σε σοβαρές καφετέριες, να έχετε τρόπους, είστε το «αφάν γκατέ» της νεολαίας. Καταλάβετε το, είστε περιζήτητοι γαμπροί, κάθε κοπέλα σας βλέπει με καλό μάτι γιατί έχετε σίγουρο μέλλον, σταθερό μισθό και, λόγω δομής της Υπηρεσίας, θα γίνετε σωστοί οικογενειάρχες. Εκείνο πού πρέπει όμως να προσέχετε και το επιβάλλει η Υπηρεσία για καλό σας, είναι να μην παντρεύεστε πριν από τα είκοσι επτά, χωρίς προίκα, και πάνω απ' όλα γυναίκα με ακατάλληλα φρονήματα. Λοιπόν, εγώ τελείωσα, έχει κανείς σας να με ρωτήσει τίποτα;... Ωραία! Σας αφήνω, γεια σας.
Ο Διευθυντής αποχωρεί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: